logo infojakten
logo infojakten

Oppslagsverk, leksikon, ordbøker, wikipedia

OPPSLAGSVERK

Et oppslagsverk kan være laget som en bok eller som en serie med flere bind.

 

section-shadow-black

I et oppslagsverk finner du faktaopplysninger om ulike emner som er ordnet alfabetisk. De ulike emnene vil derfor stå alfabetisk etter hverandre, det betyr at ord på A står først, og etter dem finner du ord på B osv.

På hver side i et oppslagsverk vil det stå oppslagsord både på venstre og høyre side. Slik blir det lettere for deg å bla raskere i oppslagsverket.Det er også ofte et stikkordsregister bak i boka. Stikkordsregisteret er ordnet alfabetisk. Etter hvert stikkord vil det stå hvilken side du skal slå opp på i boka. Det kan også være et innholdsregister foran i boka. Ett innholdsregister viser en oversikt over hvordan boka er inndelt og hvilken side hver del eller hvert kapittel starter på.
WIKIPEDIA


Wikipedia er et nettleksikon som skiller seg fra andre leksikon ved at hvem som helst kan registrere seg og skrive hva de vil om hvilket tema de vil.

oppslagsverk, leksikon, wikipedia

Dette betyr at du må være kritisk til det du leser her, og sjekke det du leser opp mot flere kilder. Du kan finne veldig gode artikler her som kan være mer omfattende og inneholde flere detaljer enn i andre leksikon, men du kan også finne faktafeil. Ofte oppdages feil av noen som går inn og retter dem opp, men dette kan endres hele tiden.
LEKSIKON


Et leksikon kan være en bok som du finner på hylla i biblioteket. Ordet leksikon brukes ofte om oppslagsverk som har faktaopplysninger om mange forskjellige emner. Et leksikon kan også være en nettside, som for eksempel Caplex, Store Norske eller Wikipedia. I et leksikon på internett vil det være et søkefelt du skal skrive oppslagsordet eller emneordet i.

Knowledge Definition Magnifier Showing Information Intelligence And Education


ORDBØKER


Bok som inneholder et ordforråd. For eksempel:
‣ en ordliste som angir rettskrivning og bøyning av ord av for eksempel bokmål eller nynorsk
‣ en bok med bestemte ordtyper, som for eksempel fremmedordbok eller synonymordbok
‣ en bok hvor du kan finne ut hva norske ord heter på engelsk eller hva engelske ord betyr på norsk 
 
Til toppen