logo infojakten
logo infojakten

nettvett, barn på internett, nettsamfunn, nettmobbing, personopplysninger, sosiale medier, smarttelefoner

NETTVETT

Hva er egentlig nettvett? Og hvorfor er det så viktig?

Å ha nettvett betyr at du vet hvordan du skal oppføre deg når du bruker internett. Du må for eksempel vite litt om hvilke nettsider det er trygt å bruke, og hvilke du ikke bør gå inn på. Du må vite hva du kan fortelle om deg til mennesker du møter på nettet, hva du ikke bør fortelle om deg selv. Du må vite hva du kan fortelle om deg SELV.

Du skal også vite at dersom du opplever noe ekkelt eller skummelt når du er på nettet, så kan du snakke med en voksen om dette. Vis nettsiden til foreldrene dine eller en lærer, og be om hjelp.

 

section-shadow-black


PERSONOPPLYSNIGNER


Dine personopplysninger er for eksempel navnet ditt, hvor du bor, hvor gammel du er og hvilken skole du går på. Disse opplysningene må du ikke gi til fremmede. Vær sikker på at du kjenner personen du gir disse opplysningene til.

personopplysninger,  barn på internett, nettsamfunn, nettmobbing, identitets tyveri,

På nettet kan hvem som helst late som om de er noen andre enn den de egentlig er. For eksempel er det lett å late som om du er yngre eller eldre enn du egentlig er, det er jo bare å skrive inn en annen alder! Tenk over: hvor lett ville det være for deg å late som om du egentlig er 16 år? Hvordan kan noen du chatter med som ikke kjenner deg så godt avsløre at det ikke er sant?

Hvis du skulle oppleve å treffe på noen personer på nettet som viser seg å være så ekle at du skulle ønske du aldri hadde snakket med dem, er det godt å vite at du aldri kan møte på dem igjen å siden du ikke ga dem navnet ditt, ikke adressen din og ikke fortalte dem hvilken skole du går på. Tenk på hvordan du ville føle deg om du måtte gå rundt og være redd for at de plutselig skulle dukke opp i skolegården og spørre etter deg.

 

 

 

personopplysninger, barn på internett, nettsamfunn, nettmobbing, personopplysningerSOSIALE MEDIER

Som du har lest over, så er det utrolig viktig å tenke over hvilke personopplysninger du vil legge ut om deg selv på nettet. Tenk over hvem du chatter med. Kan du være sikker på at den du chatter med virkelig er den han/hun sier at han/hun er? Kjenner du personen fra før? Er det en klassekamerat, er det naboen eller er det en du aldri har møtt før? Kan andre lese det du skriver selv om det bare er dere to som chatter?

sosiale medier, facebook, twitter, instagram, blogg, hjemmeside, personopplysninger, internett, barn, ungdom,

Dersom du kan være sikker på at bare de du vil skal lese det du skriver har tilgang til det du skriver å og ingen andre, kan du legge ut litt flere opplysninger enn om alle kan få tilgang til det du skriver.

Tenk gjennom hva det egentlig er nødvendig å fortelle om deg selv. Er det nødvendig å skrive mer enn fornavnet ditt? Hvorfor trenger du å skrive etternavnet ditt? Hva skal andre egentlig med adressen din? Trenger du å fortelle hva skolen din heter?

Dette gjelder begge veier: i de tilfellene hvor du kan legge ut personopplysninger om deg, så kan alle andre gjøre det samme. Og ikke alle skriver riktige opplysninger. Ikke bare godta at en du treffer på nettet virkelig heter det navnet som står der. Kanskje er hun/han eldre enn hun/han later som?

På internett finnes ingen redaktør, lærer eller annen voksen som passer på at regler følges og at alle oppfører seg slik de skal. Derfor er det ekstra viktig at du tenker over hvordan du kan unngå å havne i en situasjon som kan ende opp med å bli ekkel. Husk at dersom det likevel skulle skje, så snakk med en voksen om det!

 

grafisk-illustrasjon-2

 

Før du legger ut bilder på nettet, for eksempel i bloggen din, på en hjemmeside eller på Facebook, bør du tenke gjennom noen spørsmål:

‣ Er dette et bilde det er greit at hvem som helst kan se? Hadde du blitt flau dersom klassekameratene dine hadde sett det? Eller dersom tanten din eller storebroren din hadde sett det?

‣ Er det nødvendig å skrive navn på personene på bildet? Er du sikker på at det er greit for alle personene på bildet at du legger det ut på nettet?

‣ Er det greit at bildet vil være tilgjengelig på nettet for bestandig? Når du har lagt ut et bilde på nettet kan du ikke lenger vite hva som skjer med det. Hvem som helst kan laste det ned på sin egen PC og ta vare på det og legge det ut på nettet senere, selv om du selv tror at du har fjernet det.NETTMOBBING

Tenk over hva du mener mobbing er. Er det forskjell på mobbing på nettet og annen mobbing?

nettvett, barn på internett, nettsamfunn, nettmobbing, personopplysninger, sosiale medier, mobbing, ungdom, maktbruk,

Mobbing på nettet er gjerne synlig for veldig mange flere enn den som mobber og den som blir mobbet. Dette burde bety at det er større sjanse for at noen ser hva som skjer, og griper inn. Dessverre skjer dette sjelden. Dersom du oppdager at noen mobber noen på nettet bør du si fra til en voksen. Dette er ikke å sladre, men å hjelpe noen som har behov for hjelp og kanskje ikke klarer å si fra selv.

Alt man skriver og gjør på nettet blir liggende på nettet, og kan dukke opp igjen selv om du tror du har slettet det. Tenk deg derfor veldig godt om før du legger ut noe på nettet, og spesielt dersom du skriver noe om andre. Er det sant det du skriver? Er det nødvendig å skrive akkurat det? Hvordan tror du den personen du skriver om eller til vil føle seg når de leser det du skriver? 

 

‣ Til toppen