logo infojakten
logo infojakten

litteratur, litteraturliste, kreditt, respekt, oppgaveskriving, oppgave, skriveoppgave

LITTERATURLISTER

Når du har funnet den bakgrunnsinformasjonen du trenger til det du skal skrive, er det nødvendig å skrive ned hvor du har funnet denne informasjonen. Fant du den i en bok, leste du om det på internett eller var det noen som fortalte deg noe?

 

section-shadow-black

Grunnen til at det er viktig å skrive ned kilden, det vil si hvor du fant informasjonen, er at du skal ha med en litteraturliste bakerst i oppgaven din. Når du har skrevet ferdig oppgaven din, skal den siste siden være en liste over alle kildene du har brukt. Denne listen kalles en litteraturliste.

grafisk-illustrasjon-4

 

Når du lager en litteraturliste viser du respekt for dem som har skrevet ned eller på en annen måte gitt deg informasjon. Du bruker andres tanker, meninger eller holdninger i oppgaven din, og gir dem på denne måten kreditt for det de har gitt deg. Dersom du har lånt noe fra andres tekster og ikke laget en litteraturliste, later du som om du har tenkt ut alt selv. Dette kalles å jukse, og er ikke lov. For å unngå å jukse skriver du altså ned hva du har lånt av andre, slik at læreren lett kan se hvilken informasjon du har funnet, og hvilke tanker som er dine egne.KILDEHENVISNINGER


Nødvendige opplysninger  
I litteraturlisten må du ha med litt forskjellige opplysninger, litt avhengig av hva slags kilder du har brukt:

Dersom du har brukt en BOK som kilde i oppgaven din, er det viktig at du skriver opp navnet på forfatteren først. Litteraturlisten setter du opp alfabetisk etter forfatterens etternavn, så du skriver etternavnet til forfatteren før du skriver komma (,) og fornavnet til forfatteren. Så må du skrive ned tittelen på boka. Ofte har en forfatter skrevet flere bøker, og da holder det ikke bare å skrive navnet på forfatteren for å finne ut hvilken bok det dreier seg om. I tillegg skriver du opp navnet på forlaget som ga ut boka, og hvor og når boka ble utgitt.

illustrasjonsfoto-kildehenvisninger

Dersom du har funnet informasjon på internett, skriver du ned nettadressen. Du må skrive hele adressen, det holder ikke med for eksempel aftenposten.no Du må også skrive ned tittel og forfatter. Noen ganger er det ikke oppgitt hvem som er forfatter, og noen ganger finner du ingen tittel. Let så godt du kan, og finner du ingen tittel kan du skrive ned den setningen som står først eller øverst på nettsiden.

Det er viktig å skrive ned datoen for når du leste nettsiden. Grunnen til dette er at nettsider, i motsetning til for eksempel bøker, kan forandres fra et minutt til et annet, slik at neste gang noen går inn på den samme nettsiden kan den se helt annerledes ut. Dersom læreren senere vil se på den nettsiden du har oppgitt i litteraturlisten din for å sjekke informasjonen der, kan siden være endret i mellomtiden. Da har du gjort alt riktig om du kan vise til at den datoen du sjekket nettsiden, så den annerledes ut. Har du i tillegg en utskrift av siden slik den så ut den dagen, kan du vise denne til læreren.Alfabetisk oversikt
Litteraturlisten er en alfabetisk oversikt over alle kildene du har brukt i oppgaven din. Det betyr at listen er ordnet i samme rekkefølge som alfabetet. Her er et eksempel:

grafisk-illustrasjon-5

  

 

‣ Til toppen