logo infojakten
logo infojakten

kildekritikk, vurdering, informajson, kritisk blikk, kilder,

KILDEKRITIKK

Hva er kildekritikk tenker kanskje du. Her finner du svaret.

Kildekritikk handler om vurdering av informajson. Gjennom internett har alle tilgang til ufattelige mengder informasjon, og kildekritikk er kunsten å finne riktig informasjon for å besvare spørsmålet man står overfor. Uansett hvilken kilde du henter informasjon fra, enten det er fra bøker, aviser, nyhetssendinger på TV eller andre kilder, må du være kritisk til den informasjonen du finner.

På internett kan hvem som helst skrive hva som helst. Du kan late som om du er en helt annen enn den du egentlig er, og du kan late som om det du skriver er sant selv om det ikke er det. Siden du kan gjøre det, betyr det at alle andre også kan gjøre det. Dette er viktig å huske på når du finner informasjon på internett.

 

section-shadow-black
HVEM, HVA, HVOR OG HVORFOR


Når du har funnet informasjon som du synes passer fint å bruke for eksempel i en oppgave du skal skrive, lønner det seg å tenke gjennom følgende:

 

grafisk-illustrasjon-3

 

 

kildekritikk, vurdering, informajson, kritisk blikk, kilder,

I tillegg bør du sjekke NÅR informasjonen er skrevet, og HVEM den er skrevet FOR. Det er fordi det er forskjell på informasjon og det er forskjell på kilder. Kanskje kan du stole mer på noe en lærer eller professor har skrevet om et tema, fordi de vet mer om temaet enn en skoleelev som har skrevet om det samme?

Samtidig er det viktig å finne informasjon som er beregnet på å brukes av deg: kanskje bør du ikke bruke en skoleoppgave skrevet av noen på din egen alder som kilde til din egen oppgave, men heller en leksikonartikkel eller en avisartikkel?

Og så må du tenke over hvorfor forfatteren har skrevet nettopp det hun eller han har skrevet: er det for å lære deg noe de kan, er det for å lure deg eller er det for å overbevise deg om noe?

Vær kritisk! 

 

‣ Til toppen