logo infojakten
logo infojakten
bibliotek, skolebibliotek, folkebibliotek, høgskolen i østfold, hiof, hiø, bøker, bok, kunnskap

BIBLIOTEKET

Hva kan du egentlig bruke biblioteket til?

Det er mye man kan bruke biblioteket til. Noen av tingene er å få lesetips, søke på internett etter informasjon, låne bøker, filmer og musikk, spille spill eller bare treffe venner. For å lære mer om hva du og vennene dine kan gjøre på biblioteket ta en titt på hva som står lengre ned på denne siden.

 

section-shadow-black

SKOLEBIBLIOTEKET

 


Opplæringsloven sier at alle elever skal ha tilgang til et skolebibliotek. Men loven sier ikke noe om hvordan skolebiblioteket skal være, eller hva du skal finne der. Derfor finnes det mange forskjellige skolebibliotek fra skole til skole. Noen klasser er på skolebiblioteket én gang i uka, mens andre kan være oftere eller sjeldnere. Noen skoler har også egen skolebibliotekar.

På skolebiblioteket kan du finne både skjønnlitteratur og faglitteratur. Skal du være med på en leselystaksjon eller et prosjekt, så er ofte skolebiblioteket det første stedet du leter på. Her kan du finne bøker du har lyst til å lese, eller du kan finne informasjon til prosjektet ditt.

skolebibliotek, bibliotek, illustrasjon,

 

Her kan du få tips til hva du kan gjøre på biblioteket. Selv om du ikke kan gjøre alt dette på ditt skolebibliotek, så har du også et folkebibliotek i din kommune. Her vil man finne enda mer å velge i.

Har du et flott skolebibliotek? Er det kjempebra? Da har skolen din vært flink til å satse på skolebiblioteket.

Hvis du ikke er fornøyd med skolebiblioteket ditt, kan du ta det opp i klassens time. Kom med tips og forslag til lærer og rektor om hvordan du synes ditt skolebibliotek skal være.


FOLKEBIBLIOTEK

Ordet bibliotek betyr boksamling, men bibliotek i dag er mye mer enn bøker. I alle kommuner i Norge finnes det et folkebibliotek. Det som er så fint med biblioteket, er at det er åpent for alle, og det er helt gratis å komme hit. Her kan du låne bøker, lydbøker, filmer og musikk helt gratis.

Apent, alle, bibliotek, skolebibliotek, folkebibliotek, tilgjenlig, gratis, velkommen

Har du en hobby, spiller et instrument, fotball, håndball, turner, har kjæledyr eller liker å titte på bilder av raske biler? Da finner du mange bøker du kan låne på biblioteket uten å betale en krone.

Har du heller lyst til å lese bøker om kjærlighet, forelskelse, vennskap, mysterier, eller kanskje fantacylitteratur, eller bøker som er letteleste? Alt dette finner du i hyllene på biblioteket.

Eller kanskje du har lyst til å lese tegneserier eller aviser? Gå på folkebiblioteket ditt. Det har de mye å plukke i.

Klasser er ofte på bibliotekbesøk i løpet av barneskolen. Om ikke din klasse har besøkt biblioteket enda, spør læreren din om dere kan det. På klassebesøk blir du kjent med folkebiblioteket ditt, du kan få lånekort og finne bøker, lydbøker, filmer og musikk som du er interessert i.FINN BØKER

 


Klikk på filmen for å se hvordan du kan bruke søkefeltet til å søke etter bøker i biblioteket.
FAGLITTERATUR

 


Faglitteratur er faktabøker. Noen kaller det også for sakprosa. Faglitteratur er bøker som inneholder kunnskap om et emne. Det kan for eksempel være bøker om hester, hunder, biler, universet, fotball og mye mer. Du skal kunne stole på at faglitteratur gir deg riktig kunnskap.

I biblioteket er det viktig at alle bøker har en fast plass, slik at det er mulig å finne igjen en bok. For litt over 100 år siden utarbeidet Melvil Dewey i USA et tallsystem for å ordne faglitteratur. Systemet har stadig blitt forbedret. I dag brukes Dewey-systemet i 135 land.

I Dewey-systemet får alle bøker et tall på ryggen som forteller hvilket tema boka handler om, og hvor den skal stå i biblioteket. Det betyr at bøkene som handler om det samme, står sammen på hylla. I tillegg til tallet står det minst en bokstav, fordi bøkene sorteres alfabetisk innenfor hver tallrekke. Deweynummeret + bokstaven = hyllesignatur.

Dewey-systemet deler litteraturen inn i 10 hovedklasser eller hundre-grupper fra 000 til 900. Her er en liten oversikt:

000 Bøker med forskjellig innhold
100 Filosofi
200 Religion
300 Samfunnslære
400 Språk
500 Naturfag
600 Praktiske fag
700 Kunst, spill, sport
800 Litteratur
900 Historie; Geografi; Biografi

 

illustrasjonsfoto, dewey-system, bibliotek, system, sortering, genrell kunnskap, filosofi, psykolog, religion, samfunnsvitenskap, språk, vitenskap, teknologi, kunst, litteratur, historie, geografi

Dette er et eksempel på hvordan et Dewey-system kan se ut.


SKJØNNLITTERATUR

Skjønnlitteratur er fortellende tekster om oppdiktet emner. Emnene kan være realistiske, men er skapt av en fantasi.

litteratur skjønnlitteratur eventyr eventyrbøker fantasibøker infojakten

Disse fortellingsbøkene finner du på biblioteket sortert alfabetisk etter forfatterens etternavn. Dette betyr at du vil finne bøker av forfatteren Jon Ewo under bokstaven E, sammen med alle de andre bøkene biblioteket har av andre forfattere som også har etternavn som begynner på E.

Innenfor hver bokstav er bøkene videre sortert etter de neste bokstavene i etternavnet til forfatteren. Bøker av Torbjørn Egner ville du finne først på hylla, før f.eks bøkene av Jon Ewo. Begge har etternavn som begynner på E, men Egner kommer først fordi hans navn begynner med EG, og G kommer før W i alfabetet, så da må Jon EWo finne seg i komme litt etter på hylla. 

 

‣ Til toppen